Gerelateerde artikelen

Voor meer verdieping in het prachtige vak van coaching (met paarden).

Executieve functies

Executieve functies! Meer dan een modegril!


Uit  onderzoek, lectuur, observaties  rond executieve  functies (EF) en zelfregulerend leren, blijkt dat het ontwikkelenvan executieve functies belangrijk is voor de toekomst van onze kinderen. De EF zijn het fundament waarop gebouwd wordt om de kinderen zelfregulerend te laten lerenen op termijn levenslang te leren leren. Kinderen die in stressvolle contexten leven, hebben echter een grotere kans dat  ze  zwakke EF ontwikkelen. Wij willen als opstartende  school in een Brusselse context de EF structureel aanpakken om een van de belangrijkste 21ste eeuwse doelstellingen, namelijk levenslang leren, te bereiken. 


Een artikel van Dounia Touzani Zorgondersteuner Comenius Koekelberg


Lees verder via deze link:

Executieve functies! Meer dan een modegril! 


paardencoaching bij persoonlijkheidsstoornis helpt

Psychotherapie ondersteund met paarden succesvol bij persoonlijkheidsstoornissen


Het inzetten van paarden naast de reguliere behandeling van mensen met een persoonlijkheidsstoornis heeft zeker een toegevoegde waarde: de zelfredzaamheid, de zelfwaardering en de interpersoonlijke gevoeligheid van de patiënten neemt toe. Dat concludeert een groep wetenschappers waaronder OU-onderzoekers Geza Kovacs, Inge Noback en Marie-José Enders-Slegers van de Open Universiteit.

Lees verder op: psychotherapie-ondersteund-met-paarden-succesvol-bij-persoonlijkheidsstoornissen

Therapie ASS

Therapie met paarden bij een kind met een autismespectrumstoornis, een casestudie

een casestudie / Merel Heineman


Een interessante casestudie over inzet van een paard tijdens de therapie voor een meisje met ASS.

Het artikel vindt u op de site van Rijksuniversiteit van Groningen.


Effect paardencoaching

Recente studies uitgevoerd door het Instituut voor HeartMath geven een aanwijzing om de bidirectionele ′′ healing ′′ te verklaren die gebeurt wanneer we in de buurt van paarden zijn. Volgens onderzoekers heeft het hart een groter elektromagnetisch veld en een hoger intelligentieniveau dan de hersenen: Een magnetometer kan het energieveld van het hart meten tot 8 tot 10 voet rond het menselijk lichaam uitstralen. Hoewel dit zeker aanzienlijk is, is het misschien indrukwekkender dat het elektromagnetische veld dat door het hart van het paard wordt geprojecteerd vijf keer groter is dan de menselijke (stel je een bolvormig veld voor dat je volledig omringt). Het elektromagnetische veld van het paard is ook sterker dan het onze en kan eigenlijk direct ons hartritme beïnvloeden!

Paarden hebben ook waarschijnlijk wat de wetenschap heeft geïdentificeerd als een ′′ coherent ′′ hartritme (hartslagpatroon) dat verklaart waarom we ons beter kunnen voelen als we om hen heen zijn. ..... . studies hebben aangetoond dat een samenhangend hartpatroon of HRV een robuuste maatstaf is voor welzijn en consistent met emotionele toestanden van kalmte en plezier -- dat wil zeggen, we vertonen zulke patronen wanneer we positieve emoties voelen.

Een coherent hartpatroon is indicatief voor een systeem dat zich zeer efficiënt kan herstellen en aanpassen aan stressvolle situaties. Vaak hoeven we alleen maar in de aanwezigheid van paarden te zijn om een gevoel van welzijn en vrede te voelen. Sterker nog, onderzoek toont aan dat mensen veel fysiologische voordelen ervaren terwijl ze met paarden omgaan, inclusief verlaagde bloeddruk en hartslag, verhoogde gehaltes van beta-endorfine (neurotransmitters die dienen als pijnstiller), verminderde stressniveaus, verminderde gevoelens van woede, vijandigheid, spanning en angst, verbeterde sociale werking; en verhoogde gevoelens van empowerment, vertrouwen, geduld en zelf werkzaamheid."

psychologie paardencoaching

Dit is waarom paarden zo’n heilzaam effect op kinderen hebben


GZ-psycholoog Lonneke van Pelt (1983) ontwikkelde het programma ‘Kids met PK’ (paardenkracht). Ze coacht kinderen met behulp van paarden.


‘Kinderen die niet lekker in hun vel zitten, onzeker zijn of boos krijg ik hier veel. Ik zie ook veel volle hoofden. Ik heb tien jaar als GZ-psycholoog gewerkt, het voordeel van coachen met paarden is dat je sneller tot de kern komt – kinderen worden er rustig van en openen zich sneller. In één op één gesprekken heb ik soms wel drie sessies nodig om een vertrouwensband te kweken – met een paard erbij is dat in tien minuten gebeurd.’


Haar artikel is te lezen via www.happinez.nl


Share by: